Home»Hírek»Hivatalosan is lezárult a Kolozsvári Városszépítő Egylet Virágos Kolozsvár projektje

Hivatalosan is lezárult a Kolozsvári Városszépítő Egylet Virágos Kolozsvár projektje

A Kolozsvári Városszépítő Egylet által szervezett Virágos Kolozsvár Mozgalom az október 10-i díjátadást követően hivatalosan is lezárult. A rendezvény keretében a legszebb erkély, legszebb homlokzat és legszebb ablak kategóriák nyerteseit jutalmazták, illetve különdíjakat is kiosztottak.

Hivatalosan is lezárult a Kolozsvári Városszépítő Egylet Virágos Kolozsvár projektje

A Kolozsvári Városszépítő Egylet július 3-án hirdette meg újszerű kezdeményezését, a Virágos Kolozsvár Mozgalmat, amelynek elsődleges célja a város virágba borítása volt. Figyelembe véve, hogy a kincses város utcái egyre komorabbak a sok betonépület és a kevés kertes ház miatt, a mozgalom arra ösztönözte a város polgárait, hogy virágokkal díszítsék fel otthonukat, munkahelyüket, egyéni hozzájárulással varázsolva Kolozsvárt zöldebb környezetté. A mozgalom iránt érdeklődőknek lehetőségük nyílt arra, hogy az egylet által meghirdetett pályázatra is benevezzenek. A pályamunkákat augusztus végéig lehetett beküldeni, ezek zsűrizésére pedig szeptember 20-án került sor.

Hivatalosan is lezárult a Kolozsvári Városszépítő Egylet Virágos Kolozsvár projektje

A több mint két hónapig tartó projekt során összesen 33 pályázat érkezett be, mégpedig úgy, hogy minden kategóriában volt elegendő számú nevező. A szeptember 20-i zsűrizésen Kalló Angéla fotóművész, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója; Macalik Arnold építész; Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója; Florin Moroşanu történész, a Kolozsvári Művelődési Ház igazgatója; valamint Andi Daiszler, a Kolozsvári Kulturális Központ marketingmenedzsere döntött a nyertesekről. A zsűritagok több szempontot is figyelembe vettek ‒ elsősorban azt, hogy a kiírásnak megfelelő pályázatok érkezzenek be, de emellett a virágok elhelyezését, színét és formavilágát, továbbá azt, hogy összhangban vannak-e a környezettel. Az így megszületett döntések alapján Lokodi Noémi vehette át a legszebb erkély díjat, Székely István a legszebb homlokzat díjban, Lupan Cristina pedig a legszebb ablak díjban részesült. Különdíjat kapott a zsűri részéről Zolcsák Péter erkélypályázata, a Kolozsvári Városszépítő Egylet részéről pedig Láng Éva és Nădăşan Mirela voltak a különdíjasok. A díjazottak, a díszoklevél mellett, Könczey Emőke keramikus alkotását vehették át.

Hivatalosan is lezárult a Kolozsvári Városszépítő Egylet Virágos Kolozsvár projektje

Az ünnepség keretében felszólalt Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, aki a projektet támogató intézmény képviseletében méltatta a Virágos Kolozsvár mozgalmatéstovábbi támogatásáról biztosította a szervezőket. Az egylet elnöke, Szenkovics Dezső megköszönte a Polgármesteri Hivatal mellett a Bethlen Gábor Alap támogatását, gratulált a pályázaton résztvevőknek, és bejelentette, hogy az egylet hajdani jelmondata, a „Hass! Alkoss! Szépíts!” jelige értelmében a projekt jövőre is folytatódik.