Home»Projektek»Virágos Kolozsvár»Legyen a virágos az idei divat!

Legyen a virágos az idei divat!

Egy város egyben táj is, amelyet manapság többnyire a fehér, a vörös, a szürke – a kő, a tégla, a beton, és egyre kevésbé a zöld jellemez. Kolozsvár zöld övezetei, a fák, a parkok – minden stratégiai elgondolás ellenére – mintha arányaikban lemaradnának a lendületes fejlődés közepette, holott pont kulturált, civilizált, élhető városokban kellene erre a harmóniára, az egészséges, esztétikus és szemnek tetsző tájra leginkább figyelni.

E táj (ki)alakításához idéntől Önökre, kolozsvári polgárokra is számítunk. Egy cserépnyi virág az ablakpárkányon vagy az erkélyen azonnal módosítja egy épület jellegét, látványát. Egy tiszta járda és néhány rózsa a ház előtt, és az utcakép máris vidámabbá válik, része lesz a városi tájnak! Az idén nyártól fordítsunk nagyobb figyelmet közvetlen környezetünkre! Ezt a célt tűzte ki maga elé a Virágos Kolozsvár Mozgalom. Az a célunk, hogy a kincses város polgárait rávegyük a szemnek tetszetősebb városi táj megteremtésére. Arra, hogy díszítsék belvárosi ablakaikat, erkélyeiket virágokkal, növényekkel, a külvárosban pedig örvendeztessék meg a házak és tömbházlakások előtt gondozott területekkel az arra járókat! Váljon minden polgár tájépítővé minimális anyagi befektetéssel, kis törődéssel, odafigyeléssel, és járuljon hozzá a közösség fejlődéséhez, kohéziójához. Legyünk méltó polgárai mindannyian a Kincses Városnak!

Az Európai Unió településein évtizedek óta létezik már tudatos stratégia, ami a települések arculatának szépítését illeti. A The European Association for Flowers and Landscape egyesület szervezésében európai verseny is zajlik (Entente Florale Europe), melynek keretében évente díjazzák a legszebb településeket.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet célja az, hogy a Virágos Kolozsvár Mozgalom eredményeképpen Kolozsvár, a polgárok részvételével, egy európai városhoz méltó szép és tiszta településképet mutasson. Bízunk abban, hogy közösen sikerül Kolozsvárt újra követendő példaként állítani más erdélyi és romániai település számára, és akár néhány éven belül az Entente Florale Europe pályázat valamelyik díját is elnyerni.

Amennyiben sikerült érdeklődését felkeltenünk és Ön is a mozgalom részese kíván lenni, az alábbiak szerint kell eljárnia:

1. Feldíszített ablakát, erkélyét, házának virágos homlokzatát fotózza le, majd az elkészített fotókat (max. 5-öt) töltse fel a következő linkre: http://varosszepito.ro/kolozsvari-varosszepites-palyazasi-urlap.html 

2. A fotó(k) feltöltésével egyidőben adja meg címét, telefonszámát és e-mail címét, hogy a mozgalom eredményeiről és az egyesületünk újabb projektjeiről majd időben értesíteni tudjuk.

3. Pályázni (fotókat feltölteni) lehet 2017. augusztus 20-ig.

4. Eredményhirdetés várható időpontja: 2017. szeptember 10.

5. További részleteke a projektről és az egyesületről a www.varosszepito.ro honlapon találhat.

6. Ha bármi kérdése van, forduljon bizalommal hozzánk az office@varosszepito.ro e-mail címen.