Home»Hírek»Második alkalommal jelentkezik a Virágos Kolozsvár projekt

Második alkalommal jelentkezik a Virágos Kolozsvár projekt

A Kolozsvári Városszépítő Egylet immár második alkalommal hirdeti meg a Virágos Kolozsvár versenyt, amelynek keretében arra ösztönzi Kolozsvár lakosságát, hogy virágokkal borítsák be ablakaikat, teraszaikat, homlokzataikat, illetve, hogy vegyenek részt a külvárosi részek és tömbházak előtti zöldövezeteket gondozásában.

 Második alkalommal jelentkezik a Virágos Kolozsvár projekt

A tavalyi verseny Legszebb homlokzat díját elnyerő pályázat

„Tekintettel arra, hogy közel negyven pályázót regisztráltunk az előző évben, elmondhatjuk, hogy kezdeményezésünkre a kolozsváriak nyitottan reagáltak. Ennek örömére úgy döntöttünk, hogy ebben az évben is folytatjuk a tavaly elkezdett munkát, remélve, hogy idén legalább kétszer annyian fognak versenybe szállni virágba öltöztetett ablakaikkal, házaikkal. Határozottan hisszük, hogy néhány év múlva a város ebben az éretelemben is jobb irányba fog fordulni, és majd büszkén viselheti a „Virágos Főváros” megnevezést. Ennek érdekében idén több intézményhez, céghez, vállalathoz és akarjuk eljuttatni felhívásukat annak érdekében, hogy székhelyük homlokzatát virágokkal díszítsék fel."- mondta Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke.

A Virágos Kolozsvár verseny május 15-től július 31-ig tart, ebben az időszakban minden kolozsvárinak lehetősége van pályázni saját virágos projektjével. A pályázónak a www.varosszepito.ro oldalra kell feltöltenie maximum öt fényképet a saját maga virágairól. A verseny ideje alatt a résztvevők kedvezményesen vásárolhatnak virágokat a projekt hivatalos partnerétől, a Csillagocska Farmtól (Ferma Steluța). A 20%-os vásárlási kedvezményt biztosító utalványokat a Kolozsvári Városszépítő Egylet székhelyéről lehet átvenni (Szentegyház utca [Iuliu Maniu u.], 2-es szám, első emelet, 5-ös lakrész).

A beérkező virágos pályázatokat a zsűri négy kategóriában fogja díjazni: legszebb homlokzat, legszebb ablak, legszebb erkély és legszebb kert. Ezek mellett a Kolozsvári Városszépítő Egylet és a Csillagocska Farm (Ferma Steluța) különdíjakkal is készülnek.

A nyertes pályázók nevét szeptember elején hozzuk nyilvánosságra, majd ezt követően kerül sor az ünnepélyes díjátadóra. A versenymunkák elbírálása során a zsűri figyelembe veszi a virágok elrendezését, a színhasználatot, az ültetett virágok sokféleségét, valamint azt, hogy az elrendezés milyen összhangban van környezetével.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet munkássága visszanyúlik a Kincses Város múltjára, az 1880-1890-es évekre. Az egyesület nevéhez számos olyan kezdeményezés kötődik, amely mind a mai napig érezteti hatását és szebbé, esztétikusabbá teszi Kolozsvárt: a Mátyás-szoborcsoport körüli zöldterület kialakítása, a Sétatér modernizálása,  valamint a Fellegvár parkosítása. A 2017-ben újraalapított Kolozsvári Városszépítő Egylet a korábban kitűzött célokat átemelve munkálkodik a város fejlesztése és megszépítése érdekében. Az Egylet alapítói ugyanakkor céljuknak tűzték ki azt is, hogy Kolozsvár mindamellett, hogy egy modern, lehetőségekben gazdag hely, esztétikailag és városrendezés szempontjából is megfeleljen a nyugati városok szabványainak.

A Virágos Kolozsvár kezdeményezés támogatója Kolozsvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, valamint a Bethlen Gábor Alap.

A projekt hivatalos partnere a Csillagocska Farm (Ferma Steluța).

Hivataos Facebook-oldal: www.facebook.com/viragos.kolozsvar