Home»Hírek»Szépítsünk együtt – idén is!

Szépítsünk együtt – idén is!

A 2017-ben alakult Kolozsvári Városszépítő Egylet a városszépítés iránt elkötelezett, az esztétikus városkép, az élhetőbb környezet érdekében tenni akaró polgárokat kívánja szervezett formában megszólítani. E célok mentén jött létre az egylet szerelemprojektje, a Virágos Kolozsvár mozgalom, amely idén harmadik alkalommal folytatja tevékenységét.

A Virágos Kolozsár Mozgalom arra bíztatja a kincses város polgárjait, a belvárosban működő cégek, intézmények, szervezetek vezetőit, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet közvetlen környezetükre, díszítsek fel növényekkel ablakaikat, erkélyeiket és az épületek homlokzatait, öltöztessék virágba kertjeiket, a házak előtti utcarészek vagy tömbházak közötti zöldövezeteket.

A 2017-ben elindított mozgalom hamar elnyerte a kolozsvári közönség tetszését, hiszen a megadott időszakban több tucat pályázatot küldtek be, így sikeresen zárult az első kezdeményezés. Egy évvel később, a tapasztalatok és visszajelzések alapján, a szervezők meghirdettek egy új kategóriát, a legszebb udvarét, amellyel főleg a külvárosban élőket szólították meg. 2018-ban a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a Virágos Pavilonban különböző közösségi tevékenységek zajlottak, amelyek által az odalátogatók megismerkedhettek az egykori Kolozsvári Szépítőegylet munkájával és annak utódjával, illetve a Virágos Kolozsvár mozgalomról is többet megtudhattak. A Virágos Pavilonban ugyanakkor szórakoztató és oktató tevékenységekkel készültek kicsiknek és nagyoknak egyaránt, volt növényekről szóló tanácsadás, kerekasztal-beszélgetés, virág-cserebere, virágdísz- és kokedáma készítés, virágos kincskeresés.

A tavalyi év győztesei: legszebb ablak: Fehér Erzsébet, legszebb erkély: Liliana Popa, legszebb udvar: Fromm Rodica, legszebb homlokzat: Kun Ileana Ana, a Kolozsvári Városszépítő Egylet díjazottja: Rebreanu Monica, a Ferma Steluta Cluj díjazotta: Antal Csilla voltak. Majd ünnepélyes díjátadó gála keretében vehették át díjaikat a nyertesek a Vallásszabadság Házában.

A sikertől felbuzdulva, 2019. május 30-án Szépítsünk együtt! szlogennel elindult a Virágos Kolozsvár Mozgalom harmadik kezdeményezése is. Idén újdonságként egy ötödik kategóriát is meghirdettek a szervezők, hiszen mostantól bárki pályázhat Kolozs megyéből is a legszebb Kolozs megyei ablak, kert vagy udvar kategóriában.

A Virágos Kolozsvár mozgalom önkéntesei virágos gyerekprogrammal készültek a IV. Várkert Fesztiválra, ahol két nap alatt több száz gyerek és felnőtt megfordult és készítette el saját kezűleg feldíszített cserepét, drótvirágát vagy kerámia dísztárgyát. Augusztusban pedig ismét lesz Virágos Pavilon a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt, ahol virágos tanácsadás, kincskeresés és meglepetés-programok is várják az érdeklődőket.

„Hiszünk a mozgalom fejlődési potenciáljában, hisszük, hogy kitartással és lelkesedéssel sikerül bevonnunk még több embert a mozgalomba, hogy együtt szépítsük a Kincses Várost. Jöjjenek, szépítsünk együtt” – mondta Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke.