În fiecare an, „Clujul cu flori”, mișcare inițiată în urmă cu șapte ani de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului, adună laolaltă oameni pasionați de natură și de frumos, care vor să împărtășească cu cei din jur un colț din sufletul lor – o grădină muncită, un balcon dichisit sau aranjamente florale creative.
Anul acesta, din cele aproape 70 de proiecte înscrise în concurs, Asociația a premiat 11. Am stat de vorbă cu o parte dintre câștigători, care ne-au spus povești prin flori și plante, și de la care am învățat că, dacă ne înconjurăm de verde și de frumos, atunci modul în care simțim și privim lumea devine mult mai liniștit.
Foto: Vlad Tascău – premiat la categoria „Spațiul verde din fața blocului”
Vlad Tascău a participat în concurs cu proiectul „Evadare dintre blocuri”, prin care a prezentat publicului mica grădină din fața apartamentului său. Pasiunea pentru grădinărit și-a descoperit-o în urmă cu 5-6 ani, studiind pe internet tehnici de creștere a bonsailor și arbuștilor. A studiat îndeaproape plantele pe care urmă să le pun în gradina sa, pentru a vedea ce condiții de viașă să le ofere. Pentru a învăța cât mai multe despre plante, a petrecut timp în centrele de grădinărit și cel puțin o oră pe zi în propria grădină. De altfel, asta e și recomandarea pe care o face și celor care vor să se apuce de grădinărit, să studieze cu atenție speciile pe care vor să le planteze și să se documenteze în centrele speciale gândite pentru această activitate.
Foto: Nicoleta Vidican-Golea – premiată la categoria „Proiect floral din județul Cluj”
Relația Nicoletei Vidican-Golea cu natura a fost cultivată încă din copilărie, pe când petrecea timp în grădina bunicilor. De atunci, spune că a început să simtă plantele, să știe când trebuie să le ude, cât să le ude, să le iubească, pentru ca astfel ele să dezvolte cât mai frumos. Este pasionată mai ales de aranjamente florale; prin intermediul acestora simțind că poate spune o poveste. Așa se și intitulează, de altfel, proiectul cu care a intrat în concurs: „Povești cu flori la marginea pădurii”. Obiectele pe care le folosește în aranjamente sunt de obicei reciclate și recondiționate de ea. Plantele sunt cumpărate de la producătorii locali, iar de aici începe procesul de gândire al aranjamentelor. Nicoleta experimentează constant, îi place să încerce aranjamente diferite, folosind plante și obiecte diverse. Mai presus de toate, Nicoleta crede că plantele simt iubirea și au nevoie de comunicare. Și mai crede că, atunci când cineva vrea să se apuce de grădinărit, întâi de toate trebuie să răspundă la o primă întrebare: „Dacă ai acasă un ghiveci cu flori, simți nevoia să îl uzi?”.
Foto: Adriana Kovacs – premiată la categoria „Fotografie”
„Faci ce trebuie pentru flori” – este una dintre primele fraze cu care Adriana Kovacs a deschis dialogul nostru. Proiectul ei, „Doar flori”, s-a născut pentru că Adriana și-a lăsat imaginația să zboare. „E nevoie de multă perseverență și răbdare în grădinărit”, spunea ea, și recunoaște că a petrecut câte două zile pe săptămână, din septembrie până în martie, pentru a da viață și pentru a menține proiectul său floral.
Este convinsă că atunci când în jurul nostru este natură, iar noi o protejăm și avem grijă de ea, calitatea vieții noastre se poate schimba definitiv. „Dacă aș putea să schimb ceva din punct de vedere peisagistic în Cluj, aș face să fie verde peste tot în jur și, mai mult de atât, aș schimba mintea oamenilor. Dacă am pune fiecare vecin câte o floare, s-ar schimba totul”, consideră Adriana.
Foto: Anamaria Milonean – premiată la categoria „Premii speciale”
Anamaria Milonean, care a participat în concurs cu proiectul „Prin anotimpuri: armonii în culori” crede că ne naștem cu pasiuni, iar pe parcursul vieții le cultivăm. Când era copil și stătea vara la țară, bunica ei i-a dat o parte din grădină de care să se ocupe și de care să aibă grijă. De atunci, lucrurile au curs natural, iar pasiunea pentru grădinărit a devenit tot mai prezentă în viața ei. Anamaria și-a construit, de-a lungul timpului, un ritual: atunci când se apropie primăvara, începe să facă o planificare detaliată pentru grădină, se informează în legătură cu ce va planta și unde. Planificarea aceasta a devenit o rutină relaxantă, prin care se anunță încheierea anotimpului friguros; tot în această perioadă, există o sumă alocată special pentru flori.
„Florile sunt ca niște copii – ori te îngrijești de ele, ori nu”, consideră Anamaria, care mai spune că trebuie „să pui mâna zilnic”, să le îngrijești, să le vorbești. De aceea, ea recomandă unei persoane care dorește să se apuce de grădinărit să citească mult înainte, să se informeze: „E important să știi ce le place plantelor, unde să le pui ca să nu se deranjeze unele pe altele. Există schimburi de energie cu plantele – oamenii din jur dacă nu le iubesc, ele se ofilesc.”
Participanții la concursul „Clujul cu flori” din acest an ne-au ajutat să ne dăm seama, încă o dată, că există o simbioză directă între noi și plantele care ne înconjoară, și că rădăcinile noastre cresc în același timp cu rădăcinile lor.
Mulțumim tuturor participanților de anul acesta și de-abia așteptăm ediția următoare, să ne conectăm prin poveștile plantelor pe care le iubim zi de zi.