Varosszepito

Câștigătorii ediției Clujul cu flori din 2021

Șapte dintre cele 76 de proiecte înscrise la cea de-a cincea ediție a concursului ’’Clujul cu flori’’ au fost declarate câștigătoare de către juriul competiției organizate de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului. De asemenea, alte două proiecte au câștigat premiile speciale oferite de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului și Asociația Clujul Comoară.

 

Astfel, câștigătorii din acest an sunt:

 

  • Cel mai frumos balcon: Kiss Annamária – proiectul ‘’Anna’s Urban garden 2.0’’, Kandó Noémi – proiectul ‘’Hajnali ősz’’
  • Cea mai frumoasă fațadă: Cristina Petrișor – proiectul ‘’Poze’’
  • Cea mai frumoasă curte: Alina Buliarca – proiectul ‘’Oaza de relaxare – grădina cu de toate’’
  • Cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice: Radu Guna – proiectul ‘’Backyard Greenery’’
  • Cel mai frumos proiect floral din județ: Nina Stănică – proiectul ‘’Gazon japonez’’, Bazaráth Tünde Ildikó – ‘’Erkélyünk a nyugalomsziget’’
  • Premiul special al Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului: Tóthfalussy-Veress Éva – proiectul ‘’A virágzó erkélyem őszi színekben’’
  • Premiul special al Asociației Clujul Comoară: Virág Piroska – proiectul ‘’Nagyvárosi virág idill’’.

 

’’Anul acesta proiectul a fost lansat puțin mai târziu decât în aniiprecedenți, dar ne-am bucurat să vedem că s-au înscris mulți participanți. Dat fiind frumusețea și varietatea proiectelor, juriul s-a aflat într-o situație dificilă, dar a făcut față. Ce am remarca însă în urma proiectelor depuse e că perioada prin care trecem acum, foarte grea pentru familii și pentru comunitate, i-a făcut pe oameni să își îndrepte mai mult atenția spre mediul înconjurător, au mai multă grijă de el,  petrec mai mult timp pe balcon sau în grădină și încercă să-și creeze în jur ambianțe plăcute, în care să se simtă bine și să-și poată împărtăși bucuria cu ceilalați. Practic, în tot răul a fost și un bine. Pandemia ne-a ajutatsă avem mai multă grijă față de semenii noștri și să petrecem timpvaloros alături de cei dragi într-un mediu plin cu flori’’, a spus Lilla Szabó, vicepreșidentele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

 

La fel ca în fiecare an, criteriile de jurizare au ținut cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

 

Juriul care a analizat proiectele din concurs și a stabilit câștigătorii a fost compus din Angéla Kalló, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler, Ildikó Kolcsár, manager al Florăriei Karolina, arhitectul Dan Clinci, reprezentantul Asociației Urbannect, Arnold Macalik, arhitect și Dezső Szenkovics, vicepreședintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Câștigătorii vor fi contactați în cursul acestei săptămâni pentru a le fi înmânate premiile.

 

Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii. Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

 

Proiectul ’’Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Bethlen Gábor Alap din Ungaria.  

Leave a comment