Varosszepito

A projekt leírása 2023

A pályázat leírása


A Kolozsvári Városszépítő Egylet idén immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Virágos Kolozsvár versenyt, amely 2023. június 15. és szeptember 15. között zajlik. Ez alkalommal is játékos vetélkedőre hívjuk a Kolozsváron és Kolozs megyében élőket, hogy kertjüket ültessék
be virágokkal, zöldség- és gyümölcspalántákkal, ablakaikat, erkélyüket díszítsék fűszer- és szobanövényekkel, és tárják a nagyközönség elé ily módon is! Ezzel is tegyük együtt szebbé, zöldebbé, frissebbé környezetünket!


A Városszépítő Egylet elismerésben részesíti és díjazza a legkiemelkedőbb virágos projekteket, a díjak átadására 2023 októberében kerül sor. A meghirdetett kategóriák díjai mellett a Kolozsvári Városszépítő Egylet, illetve a Kincses Kolozsvár Egyesület különdíjakat is kioszt.


A Virágos Kolozsvár vetélkedőre jelentkezők a Városszépítő Egylet honlapján (https://varosszepito.ro/2022/hu/home/), illetve a magyar vagy román nyelvű Facebook-oldalunkon (HU: www.facebook.com/viragos.kolozsvar, RO: www.facebook.com/clujulcuflori) is nevezhetnek. A pályamunkákról készült fényképeket feltölthetik a honlapra, vagy csatolhatják a magyar vagy román nyelvű Facebook-oldalon privát üzenetben. A pályázati űrlap kötelezően kitöltendő, ez szintén megtalálható a Városszépítő Egylet honlapján, illetve a magyar és román Facebook-oldalon is.


A Virágos Kolozsvár kategóriái


Az idei versenyre magánszemélyek, illetve köz- és állami intézmények, cégek projektjeit is szeretettel várjuk a legszebb virágoskertekről, zöldellő erkélyekről, virágoktól színes ablakokról.
A Virágos Kolozsvár idén új versenykategóriát hirdet, amely azoknak szól, akik a növények mellett a fotóművészet szerelmesei is: a pályázatra várunk fotókat, fényképeket a köztereken fellelhető legszebb virágokról, zöldövezetekről.


Magánszemélyek a következő kategóriákban pályázhatnak:


– A legszebb ház/lakás homlokzata
– A legszebb erkély/terasz
– A legszebb udvar/kert
– A legszebb tömbház előtti zöldövezet
– A legszebb városi fűszernövénykert
– A legszebb virágos projekt Kolozs megyében


Köz- és állami intézmények, cégek a következő kategóriákban pályázhatnak:


– Legszebb intézmény/cég homlokzata
– Intézmény/vállalat udvarának/kültéri terének legszebb parkosítása
– Intézmény/vállalat által legszebben elrendezett közterület


Fotós pályamunkák kategóriái:


– A legjobb fotó egy kolozsvári közterületi virágos projektről


Részvételi szabályzat


A Virágos Kolozsvár verseny idei kiadásában részt vevő magánszemélyeknek vagy
intézményeknek az alábbi szabályokat kell figyelembe venniük:


Minden virágos pályamunkához legalább 4, de legfeljebb 6, a 2023-as évben készült fényképet kell beküldeni a Városszéptő Egylet honlapjára (https://varosszepito.ro/2022/hu/home/) vagy a Virágos Kolozsvár magyar vagy román nyelvű Facebook-oldalára (www.facebook.com/viragos.kolozsvar, www.facebook.com/clujulcuflori).


A versenyre benevezett fotókat a következőképpen várjuk: 


– Négy db fénykép készüljön kötelező módon magáról a pályázaton részt vevő, a bemutatni kívánt pályamunka egészéről (kert, erkély, homlokzat stb.). Különböző szögekből, a teljes teret bemutató (totál) fényképeket várunk.

– További két db, opcionálisan beküldhető fénykép készülhet a projekt/pályamunka részleteiről (különleges növények, különleges kompozíciók, virágcserép stb.).
– A fényképeknek közepes vagy nagyméretű (max. 2 MB) portré- vagy tájképfelvételeknek kell lenniük.
Felhívjuk az összes versenyző figyelmét arra, hogy kizáró jellegű követelmény a pályázati űrlapon feltüntetni a beküldött virágosítási projekt helyszínének pontos címét.


A zsűrizés szempontjai


A zsűri főként a tér, zöldövezet kialakításának módját, a növények és virágok kompozícióját, elhelyezését, színét és formáját, sokféleségét és környezetükkel való harmonikus összhangját veszi figyelembe.


A Virágos Kolozsvárt a Kolozsvári Városháza és a Kolozsvári Városi Tanács támogatja.