Varosszepito

Lezárult a VI. Virágos Kolozsvár vetélkedő

Hatodik alkalommal hirdette meg a Kolozsvári Városszépítő Egylet a Virágos Kolozsvár vetélkedőt 2022. július 1. – szeptember 30. közötti időszakban. A mozgalom célja, hogy arra ösztönözze a kolozsvári lakosokat, hogy virágokkal borítsák be otthonaik ablakait, teraszait, udvarait és vegyenek részt szűkebb lakókörnyezetük gondozásában, esztétikus elrendezésében.

Az október 6-án lezajlott zsűrizésen Andi Daiszler, a Daisler Egyesület elnöke, Dan Clinci építész, az Urbannect Egyesület elnöke, Kalló Angéla, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója, Kolcsár Ildikó, a Karolina virágüzlet tulajdonosa, Macalik Arnold építész és Szabó Lilla, a Kolozsvári Városszépítő Egylet alelnöke választották ki a nyertes pályázatokat. A zsűri figyelembe vette a növények elhelyezését, a szín- és formavilágot, a pályázat összhangját a környezettel, valamint a pályázó által ültetett növények faji sokféleségét is. A korábban meghirdetett kategóriák díjazását a zsűri a benyújtott pályázatokat értékelve módosította, így nem került sor a legszebb homlokzat és a legszebb ablak kategóriák díjazására. Ebben a két kategóriában kevés pályamunka érkezett, így a kertek és udvarok nagyobb számú díjban részesültek az előzetesen meghirdetetthez képest.

A korábbi évekhez hasonlóan a zsűri személyesen adja át a díjakat minden díjazottnak.

A VI. kiadás nyertesei:

  • Legszebb erkély: Annamaria Kiss– „Anna városi kertje” („Anna’s Urban Garden”) pályázata
  • Legszebb Kolozs megyei pályázat: Nagy Baumli Annamária– „Évszakok a kertünkben” pályázata
  • Legszebb kert: Máthé Alíz Éva– „Kis oázis Kolozsvár központjában” („Mică oază din centrul Clujului”)
  • pályázata és Nagy Ilona – „Boldogság” pályázata

A zsűri két különdíjat osztott ki:

  • A Kolozsvári Városszépítő Egylet különdíja: Bánhegyesi Hajnal– „Buba néni udvara” pályázata és Alina Buliarca – „Mindenes kert” („Grădina cu de toate”) pályázata

Dicséretben részesült három pályázat:

  • Legszebb erkély dicséret – Cristiana Trandafir– „Virágos erkély” („Balcon cu flori”) pályázata és Radu Silaghi – „Városi menedék” („Refugiu urban”) pályázata
  • Legszebb Kolozs megyei pályázat dicséret –Péter Enikő -„Nyári nyugalom” pályázata

A Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöksége ezúton is kifejezi köszönetét mindazoknak, akik bekapcsolódtak a VI. Virágos Kolozsvár mozgalomba, és hozzájárultak kincses városunk és megyénk zöldebbé, esztétikusabbá, élhetőbbé tételéhez. Reméljük, hogy jövőre is közösen folytathatjuk a városszépítési munkát a város fejlesztése és a természet és ember közötti harmónia létrehozása érdekében.

A Virágos Kolozsvár kezdeményezés támogatója Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, Kolozsvár Helyi Tanácsa, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. A projekt hivatalos partnere a Florăria Karolina virágüzlet.